Przebojem tegorocznych ferii w Gminie Trąbki Wielkie były zajęcia kulinarne. Odbyły się one w 10 miejscowościach: w Błotni, Domachowie, Gołębiewku, Gołębiewie Średnim, Gołębiewie Wielkim, Granicznej Wsi, Mierzeszynie, Pawłowie, Trąbkach Małych i Trąbkach Wielkich. Uczestniczyło w nich 128 dzieci. Najpierw zapoznawały się one z produktami do wypieku. Były to 4 rodzaje babeczek: mini babeczki o smaku waniliowym z kropelkami czekolady, babeczki z płatkami czekolady, babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym i babeczki „Kopiec kreta”. Następnie mali kucharze przygotowywali ciasto, które prowadzący zajęcia umieszczał w piekarniku. Po wypieku w temperaturze 170 stopni C upieczone babeczki były
zdobione przez dzieci przy użyciu: polew lukrowych różnego koloru, posypki o smaku czekoladowym, dekoracji z opłatka, dekoracji cukrowych i kredek lukrowych. Powstawały prawdziwe dzieła sztuki, które na zakończenie zajęć były konsumowane przez ich twórców. Oprócz zajęć praktycznych był czas także na pogadankę o zdrowych nawykach żywieniowych, o wartościach odżywczych poszczególnych produktów, a także o bezpieczeństwie i higienie podczas pracy w kuchni. Organizatorzy zajęć serdecznie dziękują za pomoc w ich przygotowaniu sołtysom miejscowości, w których się one odbyły. Szczególne podziękowania kierują do Prezesa Fundacji Pomocy Społecznej na Rzecz Dzieci „Pan Władek” Władysława Ornowskiego za dostarczenie wszystkich niezbędnych składników do wypieku babeczek.